Miért ilyen nehéz Anyuval?...

– Jó napot kívánok!
– Jó napot kívánok!
(…)
– Miben szeretne segítséget?
– Én tulajdonképpen a gyerekekkel kapcsolatban szeretnék majd… Van egy kisfiunk meg egy kislányunk, Réka 8 éves, Marci 5 múlt. Csak még előtte muszáj lenne egy pár szót az Anyuról.

És telnek-múlnak a hetek, és még mindig Anyunál tartunk. Ha esetleg mégis rátérünk a gyerekekre (mert szólt az óvónő, hogy Marci verekszik…), akkor is következő óra elején már ugyanott vagyunk: az Anyunál. Mert az Anyuval olyan nehéz. Mert már megint kiborított. Mert naponta kétszer telefonál, mert mindenbe beleszól, panaszkodik, sír. Mert nem lehet lerakni. Mert nem is szabad rá haragudni, mert Anyu cukros… szíves… ízületes. Mert „érzelmi zsarolástól” és „mártírkodástól” sem riad vissza. Mert nem lehet rajta kiigazodni: „én csak segíteni akarok” ismételgeti, és néha olyan bántóakat mond, hogy az embernek az életkedve is elmegy. Mert még mindig egy fél mondattal meg tud ríkatni… Mert hetente háromszor utal közelgő halálára és hogy majd akkor örülhetünk/sírhatunk, hogy ő nem lesz. Mert állandóan követeli az unokáit, vagy mert nem tud az unokáival mit kezdeni – vagy ez a kettő egyszerre.

Mindig az Anyunál kötünk ki, mert a családi élet minden mozzanatába belejátszik. Mert rengeteg energiát von el; már a gyerekekkel, a társsal való kapcsolatot is fenyegeti.

Anyu lányának vagy fiának szívében pedig napi szinten dúl a felháborodás, harag és lázadás, és keveredik a bűntudat, fájdalom, kiábrándultság és gyász elegyével. Fáj megélni, hogy a szeretet egyre apad, hogy az Anyu már teher, hogy nem ad, csak rombol; fáj látni, hogy ennyire gyermeki és nehéz eligazodni azon, hogy közben ennyire erőszakos. Fáj, hogy ide jutott a kapcsolatunk.

Mitől ennyire egyformák ezek az Anyuk? Mitől ilyenek? És mi velük a dolgunk? Hogyan tudjuk biztosítani szűkebb családunk határait, belső békéjét? Mi az, amivel tartozom az Anyunak és mi az, amit nem várhat el? Kit soroljak előre? Lehet még az Anyut formálni? Hogy lehet jól egyensúlyozni az irgalom és a határállítás között? Van még esély, hogy valaha újra (?) szeretetteli kapcsolatban leszünk?

Ezen a tréningen is a háromszoros tanulás segít:

  • a csoport emergens bölcsessége;
  • az egyéni (coaching-szintű) esetfeldolgozás;
  • az elméleti pszichológiai keret.

Következő induló csoport: 2017. április 2.

A tréningek időbeosztása:

  • 9:00 – 19:00
  • egy óra ebédszünet
  • kávészünetek tetszés szerint.

Helyszín:
Budapest II. kerület
Gordon & TA. Kft.

Részvételi díj: 27.900 Ft


Jelentkezés a tréningre

Whoops, looks like something went wrong.