A "Szeresd jól!" gondolat

Több, mint húsz évvel ezelőtt, amikor az első gyermekemet vártam, egy kolléganőmnek beszéltem arról, hogy nagy örömmel és sok jövőbeli boldogságra számítva várom a gyermeket, de bizonyára lesznek olyan helyzetek is, amikor majd nem fogom tudni, hogy mit kell csinálni. A kolléganőm erre roppant egyszerűen azt kérdezte: - Vajon a végtelen szeretet nem ad majd elégséges választ ezekre a helyzetekre?

Megrendített és mélyen megmozgatott ez a kérdés. Akkor azt válaszoltam, „Nem tudom”; a kérdést pedig elraktároztam későbbi vizsgálat céljából. Évekig hordoztam a fejemben ezt a dilemmát. Ugyanakkor már szinte az első perctől arra gyanakodtam: a válasz nemleges. A szeretet magában tanácstalan. Később szinte minden szakmai és privát tapasztalatom ezt erősítette meg. Az emberekkel való munkám során újra és újra megtapasztaltam, hogy rosszul szeretni sokféleképpen lehet, még a legnagyobb jóindulat mellett is. És hogy nincs tragikusabb, nincs gyötrőbb fájdalom, mint a félresiklott szeretet következményei fölötti gyász és megbánás – vagy kétségbeesett hárítás.

A „Szeresd jól!” koncepció arra a felismerésre épül, hogy nem elég szeretni a körülöttünk élőket: érzéseinket és szándékainkat a megfelelő csatornákon át, a megfelelő formákban és struktúrákban kell működtetni ahhoz, hogy a szeretteink épüljenek és gazdagodjanak attól a hatástól, amelyet rájuk gyakorlunk; hogy a létezésünk mások számára engedély és minta legyen az egészséges fejlődésre, és hogy kapcsolataink is a lehető legjobban alakuljanak.

Az ember már puszta személyiségében is végtelenül összetett lény; mindennapi életét pedig komplex hálózatokban és kapcsolatrendszerekben éli, miközben a legeltérőbb szerepek egész sorát kell megvalósítania. Miközben igyekszik egyensúlyozni szülő-énjét, élettárs-énjét, szakember-énjét vagy bármely más szerepét, folyamatosan törekszik, hogy megőrizze kapcsolatát saját magával, lénye legbelső, önazonos magjával. Azzal, akivel időről időre leül a tükör elé és megkérdezi: hogy vagy? Hogyan gazdálkodsz az életeddel?

Épp ezért mindenkit másként lehet jól szeretni. Másként a gyermeket és másként a felnőttet, sőt: másként a féléves babát, másként az ovist, és másként a serdülőt. Másként lehet jól szeretni az időseket, másként azt, aki beteg vagy sérült. Sok férfi nem tudja, hogyan tud igazán jól szeretni egy nőt; és még ennél is több nő él úgy, hogy nem is sejti: a párja boldogtalan mellette; és arról sincs tudása, hogy férfitársa milyen fajta szeretet mellett érezné jól magát a házasságukban, családjukban. Úgy vélem, a pszichológia nem mást kínál, mint térképeket: a szeretet térképeit. Útmutatók egész készletét ahhoz, hogy kit hogyan remélhetünk jól szeretni.

A szeretet térképei szerepeinktől is függenek. Másként tudunk jól szeretni saját családunkban és más képlet szerint, amikor tanári, segítői vagy munkahelyi szerepben érintkezünk napról napra a ránk bízottakkal. Ugyanakkor mindegyik viszonynak megvan a maga térképe: saját, jellegzetes alapvonalai és törvényszerűségei. Ebben áll a „Szeresd jól!” koncepció alapgondolata.

A pszichológus nem csak meghallgat és megért: ennél többet ad. Meggyőződésem szerint akkor dolgozik jól, ha munkája során alig észrevehetően, apránként, vonásról vonásra, és ügyfelével folytonosan egyeztetve, közös vizsgálgatások során átadja át a szeretet térképeit. Így azok a kliens későbbi élete során már rendelkezésre állnak és maradandóan megkönnyítik az életét.

A „Szeresd jól!” koncepció legfontosabb területe az, amely a gyermekkori fejlődés különböző korszakaira vonatkozóan ad térképet, vezérelveket. A szülőképzés jelentősége abból fakad, hogy a mindenkor felnövő gyerekek adják a következő nemzedék társadalmát. A reményt, hogy fölnevelhetünk egy egészségesebb nemzedéket. A „Szeresd jól!” szülőképző rendszer útba igazít, hogyan tudod úgy szeretni gyermeked, hogy ő korszakról korszakra megkapja a fejlődéséhez szükséges legfontosabb impulzusokat és egészséges, jól teljesítő, a világban magabiztosan, jó érzéssel mozgó felnőtté cseperedjék.

Tovább a „Szeresd jól!” szülőképző rendszer oldalra

Ne izgulj…

 • ha szégyenlős vagy, csöndben is végigülheted a tréninget – de persze minél többet teszel be, annál többet veszel ki;
 • mindenki annyira tárulkozik föl, amennyire komfortosnak érzi, és a csoportban elhangzottakra vonatkozó titoktartást minden résztvevő vállalja;
 • ha szeretnél a személyes gondjaidról beszélni, megtaláljuk rá az időt és a formát;
 • semmi nem ciki, és a résztvevők támogatással és elfogadással fordulnak egymás felé – hiszen egy hajóban evezünk;
 • igen, lesznek azonnal bevethető tippek, trükkök, technikák – de a lényeg az, hogy a dolog logikáját értsd meg, hogy később magadnak tudj válaszokat generálni bármilyendilemmában;
 • nyilván, egy nap nem elég mindenre, de meg fogsz lepődni, mennyi mindenre elég mégis.
  Ha hazaviszel 2-3 hasznos irányelvet, amitől minden értelmet nyer;
  ha a nap során háromszor jó hangosan azt mondod, hogy „Ahaaaaa! Ja értem!”;
  ha kapsz 1-2 praktikus eszközt, amitől rögtön a felére csökken a feszültség vagy a hiszti;
  ha kedvet kapsz, hogy egyéb „Szeresd jól!” tréningekre is eljöjj, akkor már – remélem – megérte.